A 2016-os Nemzetközi Egyházi Vásárokon részt vesznek olyan Romániai és Görögországi műhelyek, melyek nemzetközi hírrel rendelkeznek a keresztény művészeti alkotások restaurálása terén

ArtisSergiu Art és Galvan Alco, keresztény művészeti alkotások nemzetközi hírű restauráló műhelyei Romániából és Görögországból jelen lesznek a Nemzetközi Egyházi Vásárokon október 6-8 között, hogy szakmai tanácsadást nyújthassanak azoknak, akik új életre akarják kelteni az egyházi örökség alkotásait.

A vásárok idején lehetőségük lesz megismerni mindegyik műhely által használt hagyományos technikák összes részleteit, melyekkel a műhelyek megőrzik a restaurált tárgyak hitelességét és különleges töltetét, legyen szó egyházi bútorzatról, fa vagy vászon alapú ikonokról, liturgikus tárgyakról vagy festményekről.

Megcsodálhatják majd a restaurált munkák egy részét, meg fogják érteni azokat a lépéseket, melyeket követni kell az örökség alkotásainak megóvására és tanúi lehetnek majd aranyozásról, felújításról és restaurálásról szóló élő bemutatóknak.

A Görögországi Artis 

Az Artis egyike Európa legelismertebb keresztény műalkotásokat aranyozó és restauráló műhelyeinek. A cég Romániában 2015-ben kezdett működni.  A IV. Katolikus Expo alkalmával a görögországi művészek először jönnek majd az országba, hogy a papokkal és a keresztény művészet kedvelőivel megosszák elhivatottságukat és szakértelmüket az egyházi vagyon megőrzése iránt világszerte.

Az Artis-nál működik egy iskola is azok számára, akik el akarják sajátítani az egyházi tárgyak aranyozásának és felújításának művészetét.

További információkat az Artis-ról  itt találnak

A Romániai Sergiu Art 

A Sergiu Art egy sikeres műhely, melyet 2007-ben alapított Temesváron az ismert művész, Serghei Pavlov, aki aranyozásban szakértő, festő és nagyhírű restaurátor.  A majdnem 10 éve működő műhelyében, a Sergiu Art-ban, olyan liturgikus bútorok, ikonok és festmények kapták vissza fényüket és szépségüket, melyek több száz éves templomokból származnak. Mindezt speciális technikák által, melyek közül néhányat Serghei Pavlov művész szabadalmazott.

További információkat a Sergiu Art-ról itt  találnak

 A Romániai Galvan Alco

A Galvan Alco egy Nagyváradon 2002-ben alapított keresztény tárgyakat felújító műhely. Ez az egyedüli műhely az országban amely fém tárgyak felújítására van szakosodva, galván-, vörösréz-, sárgaréz-, ezüst és arany fürdőbe való bemártással. A kegyeleti tárgyakat az általuk képviselt eszmei jelképek iránti szenvedéllyel és tisztelettel állítják vissza eredeti formájába.

A Galvan Alco először vesz részt az Egyházi Vásáron.  A standján a látogatók tanúi lehetnek majd a kegytárgyak felújításáról szóló élő bemutatónak.

További adatokat a Galvan Alco-rólitt találnak

Ez tehát egy látványos kiadása lesz a vásárnak, ahol elhivatott egyházi művészekkel találkozhatnak, megcsodálhatnak majd egyedi egyházi művészeti munkákat és minden részletet megtudhatnak majd az egyházi vagyon tárgyainak megóvásáról és restaurálásáról.

Várjuk önöket!